Camping blog

Beleef het op de camping

De Brabantse stad Den Bosch bezoeken

Deze Noord Brabants stad staat ook wel bekend als ’s-Hertogenbosch. Een prachtige stad met veel historie, musea en uiteraard veel winkels en horeca. Ontdek wat Den Bosch jou allemaal te bieden heeft. Ontdek de stad lopend, met de boot door het eeuwenoude grachtennetwerk of juist lekker op de fiets. Maar ook de omgeving rondom Den Bosch is prachtig om te ontdekken. Noord Brabant is een veelzijdige provincie. Met mooie natuur en Nationale Parken, zoals de Peel in het oosten van Brabant, Loonse en Drunense Duinen en natuurlijk De Biesbosch.

Verblijven

Een dagje, nachtje of juist lekker een weekendje doen in Den Bosch is zeker geen slecht plan! Uiteraard is er ook rondom de stad genoeg uit te spoken. Er zijn genoeg hotels, kinderzwembaden, appartementen en vakantiehuisjes in en rondom Den Bosch te vinden. Maar je kan natuurlijk ook ergens anders een huisje in Brabant huren om vervolgens een dagje Den Bosch te doen tijdens een heerlijk weekje of weekendje weg.

Historie

Den Bosch is een stad die haar Middeleeuwse karakter heeft behouden en dat is ook goed te zien in het centrum van de stad. Dit zie je aan de stadsmuren die zijn gebouwd rond de 16e eeuw waarvan de meeste nog in zeer goede staat zijn. De stad wordt gevoed door twee rivieren die langs de stadsmuren en het centrum heel stromen, de Dommel en de Binnendieze.

De stad Den Bosch (des Hertogen Bosch) heeft de naam te danken aan hertog Hendrik 1 van Brabant. Hij verleende ’s Hertogenbosch stadsrechten in 1196.

Cultuur

Ben je gek op cultuur en in het bijzonder op kunst? Dan zit je in Den Bosch zeker goed. Het is namelijk ook de geboorteplaats van kunstenaar Jheronimus (Jeroen) Bosch. Het werk van Jheronimus behoorde tot de Noordelijke Renaissance en was in zijn tijd een zeer populaire kunsternaar. De stad heeft daarom ook een groot en breed scala aan kunstmusea. Hieronder een kort overzicht van bekende musea:

  • Jheronimus Bosch Art Center – Het werk van de beroemde Bossche kunstenaar Jeroen Bosch
  • Noordbrabants Museum – Culturele objecten binnen de Brabantse provincie
  • Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch – Museum voor hedendaagse kunst en design
  • Bastionder – Museum over de militaire geschiedenis van de stad
  • Kasteel Heeswijk

Winkels

Bijna alle soorten winkels vind je wel terug in het centrum. Denk aan leuke kleine boetiekjes, grote winkelketens, maar ook conceptstores en trendy winkels. Maar niet alleen dat, het is ook nog eens een prachtig historisch centrum waar je je doorheen waant. Het geeft je shopervaring nog een extra dimensie. Geen zin om tijdens drukke tijden naar Den Bosch om te gaan winkelen? Kijk dan eens op de druktemeter. Het is ook mogelijk om op koopavond of koopzondag de stad in te gaan. Zo is er koopavond op donderdag (tot 21:00 uur) en is het elke zondag koopzondag van 12:00 uur tot 17:00 uur. Welke straten worden aanbevolen om eens goed rond te sneupen?

  • De Verwersstraat. Voor exclusieve en eigenzinnige items ben je op je plek in deze straat
  • Vughterstraat. Hier tref je veel foodspeciaalzaken, conceptstores en modeketens. Dit is een van de oudste straat van Den Bosch
  • Snellestraat. Veel restaurantjes, boetiekjes en terrassen vind je hier als je eventjes wilt bijkomen of lekker wilt eten.
  • Bossche Kwartier. Authentieke panden en hippe winkels met een moderne touch. Lekker rondstruinen doe je hier.