Camping blog

Beleef het op de camping

Hoe verzorg je een olijfboom?

Een mooie aanvulling op de flora en fauna in jouw tuin is een olijfboom! De boom geeft een tropisch sfeertje en produceert heerlijke olijven waar je zelf olijfolie van kunt maken. Van oorsprong komt deze boom met dikke stam en grijsgroene bladeren uit het gebied rond de Middellandse Zee. Ondanks dat hij van warmte houdt, is een olijfboom mits je hem de juiste verzorging geeft prima in staat in het Nederlandse klimaat te floreren.

Warmte en water

Zet de olijfboom op een zonnige plek in je tuin, bij voorkeur in een pot met kleigrond of zand die goed vochtdoorlatend, luchtig en voedselrijk is. De plant kan goed tegen droogte, maar laat hem niet helemaal uitdrogen. Geef hem water zodra de bodem ongeveer 75% droog is. Anders kunnen de wortels snel gaan rotten.
Zodra de plant witte bloemetjes heeft, geef je hem maandelijks kunstkorrelmest tot begin oktober.

Snoeien

Snoeien van de olijfboom is niet nodig, maar je zou hem wel kunnen bijpunten zodat hij een mooie vorm krijgt. De takken moeten bij voorkeur minstens 20 cm lang blijven, dus snoei er niet te veel af. Doe dit ook alleen in de lente zodat de boom de snoeiwonden snel kan herstellen.

Winter

Zet de olijfboom in de winter in een bak die iets groter is dan de kuip waarin hij eerst stond. Bekleed de winterkuip met noppenfolie zodat de grond niet bevriest en dek de aarde af met houtsnippers. Als het echt hard gaat vriezen, is het raadzaam de olijfboom zelf ook goed in te pakken met bijvoorbeeld een vliesdoek. Alleen oude olijfbomen met een stamomtrek van meer dan 20 cm kunnen in de winter in de volle grond de vorst overleven. Zorg er bij een natte winter voor dat extra hydrokorrels worden geplaatste die het teveel aan vocht bij de boom wegvangen.

Binnen

Als je een olijfboom binnen wil houden, zet hem dan op een plek waar de zon minimaal 6 uur per dag schijnt of in ieder geval veel daglicht is. Als je de boom van buiten naar binnen haalt, zou hij zijn blad allemaal kunnen verliezen als een reactie op de grote verandering. Na enkel weken komt dit echter weer goed en groeien er nieuwe bladeren. Geef de olijfboom water als de grond flink droog aanvoelt in de zomer, maar pas in de winter goed op dat je hem niet te vaak water geeft.